Etusivu » Mitä on Life Design

Mitä on life design?

Kun laitamme nipun Piilaakson huippudesignereiden metodeita ja ajattelumalleja ja oman elämme rakentamisen yhteen, syntyy life design. Sitä voi kutsua vaikkapa oman elämän muotoiluksi.

26.6.2017

Stanfordin yliopistossa reilut 10 vuotta sitten rohkeasti kokeiltu muotoiluajattelun (design thinking) yhdistämistä elämän ja uran muuttamisessa. Yliopiston yksi suosituimmista kursseista on ollut ‘Designing your life.’ , missä life designin pioneerit Bill Burnett ja Dave Evans ovat katalysoineet monen ihmisen elämään muutoksia.

Design thinkingin tehokkuudesta ja soveltuvuudesta muuttaa elämää on tehty Stanfordissa väitöskirjoja, ja kurssin aiheesta julkaistiin viime vuonna kirja ‘Design your life – Building life that works for you’.

Kun designeri kohtaa haasteita ja ongelmia, hän suhtautuu niihin syvällä uteliaisuudella ja empaattisuudella. Hän haluaa ymmärtää, miksi jokin asia aiheuttaa ongelmia, ja miksi sen ratkaisemiseen, ei ole helppoja vastauksia olemassa.

Aivan kuin designeri tekee voimme suhtautua oman elämäämme ristiriitaisuuksiin ja kaaokseen samalla tavalla kuin designeri tekee. Mitä minulle kuuluu? Missä olen? Mikä on tämän elämäni juttu? Mikä vie ja mikä tuo minulle energiaa?

Aivan kuin designeri tekee life designin avulla ymmärrämme paremmin itseämme, tunnistamme arvojamme ja osaamme rohkeammin mielikuvitella ja skenarioimaan, millaisesta elämästä pitäisimme.

Aivan kuin designerin, osaamme lähteä protoilemaan, josko ideamme oikeasti resonoisivat ja toimisivat.

Life designissa kokeillaan ja testataan - rakennetaan ratkaisuja. Aivan kuin designeritkin tekevät. Heille protojen kokeileminen ja palautteen saaminen ovat keskeisiä tapoja tutkia ja oppia, mikä ratkaisu toimisi vieläkin paremmin.

Oppiessa ymmärtämään tuloksia on mahdollisuus tarkastella ongelmaa toisesta näkökulmasta ja löytää ratkaisua refreimauksen kautta.

Millaista elämää sinä haluat elää? Hyödynnä luovuuttasi ja kokeile, mitä life design voisi kohdallasi tarkoittaa.